בעקבות הגלידריות המובחרות באמת של תל אביב
בעקבות הגלידריות המובחרות באמת של תל אביב
אחרי ששכניו הצליחו למנוע פתיחה של סניף של גולדה בשכונה, יצא חיליק גורפינקל בעקבות הגלידריות שנפתחו על ידי יצרנים קטנים שלמדו את המלאכה בטוסקנה או במילאנו, מכינים בעבודת יד טעמים מבריקים כמו קליפות הדרים ושוקולד עם פלפל אנגלי, ולא מתכננים איפה לפתוח את הסניף הבא
לפני כמה שבועות נערכה בשכונת מגוריי שבתל אביב הפגנה נגד פתיחת סניף גלידה "גולדה", זו המצטיירת כבר כ"ארומה" החדשה בהתחשב בקצב פתיחת סניפיה האקספוננציאלי. אני אמנם גר בשכונה מנומנמת עד מאוד, אבל בכל זאת נדמה לי שהתושבים, מבוגרים ככל שיהיו, קצת התבלבלו. גלידרייה שכונתית אינה בדיוק תחנה לחלוקת אדולן או מכון ליווי. מה שכן, אם ההפגנה לא היתה מתנהלת תחת הכותרת הפרעה לחיים השקטים, שלא לומר מתים משהו, בשכונה, אלא, למשל, דרישה לגלידה קצת יותר מעניינת מגולדה, הייתי מבין קצת יותר. כרגע לפחות, בשביל גלידה טובה בבבלי, צריך לנדוד לרחוב יהודה המכבי השכן ל"איטליאן פארק" הוותיקה והטובה. רחוק.
אבל אם אתם מגיעים למרכז תל אביב, יש לי בשבילכם כמה גלידות לא רעות, חלקן אפילו חדשות למדי. ברחוב בית לחם, היכן שפעם עמדו הפלאפליות המיתולוגיות של שוק בצלאל, בתחתית מתחם המגורים האימתני החדש, מחכה לכם כבר כמה חודשים אלברדו סווארד, עולה חדש צעיר ממילאנו שמכין את מה שלטעמי היא אחת הגלידות הטובות בתל אביב. אלברטו עשה עלייה בעקבות משפחתו וגם כי המצב הכלכלי במילאנו לא ממש מזהיר בימים אלו. כן, גם לפני הקורונה. הוא פתח ברגע הכי לא נכון, ממש בשיא המגפה. אבל הוא לא מרים ידיים ועכשיו מגיעים זמנים טובים יותר, בחסות החיים החוזרים אט־אט למסלולם ובסיוע קל מוולט.
"ארטה". בעלים: מרקו קאמורלי וסיסי פגאני; במקור: מאיטליה; ערך מוסף: גרניטות סיצילאניות;נחלת בנימין 11 תל אביב
אלברטו, שלמד ועבד בגלידה גם במילאנו, מציע שלל טעמים נפלאים, חלקם לא ממש שגרתיים. גלידת פיסטוק היא כידוע הגביע הקדוש של כל חובב גלידה רציני, לא רק של “הגברת הראשונה” לשעבר. זו של אלברטו היא מהטובות שטעמתי. ניסיתי גם גלידת קסטה סיצילאנית נוסטלגית עם קליפות הדרים צבעוניות קום איל פו, גלידת צנוברים מפתיעה ונהדרת, גלידת קפה מעולה, גלידת יוגורט עם מי ורדים, פיסטוקים וריבת משמש. ושיא השיאים, גלידת גורגונזולה. כן כן, הגבינה הכחולה הארומטית ההיא. זה היה מוזר ולטעמי נהדר.
כמה מטרים מ"פרדיסו דל ג'לטו", כך נקרא המקום של אלברטו, מחכה לכם שטפן מאכר, גם הוא עולה חדש, מאוסטריה. שטפן הגיע לכאן בעקבות בת זוגו, קרן אלון. שטפן הוא ביוטכנולוג שעבד בלא פחות מאשר חברת פייזר. בארץ הוא השתלב בפייזר המקומית, הלא היא חברת טבע. אבל אז, לפני כמה שנים, קיבל מתנת יום הולדת מקרן. קורס גלידה באיטליה. כשחזר לארץ פתח את "שטפן ג'לטו" ברחוב טשרניחובסקי. "אם מישהו היה אומר לי לפני עשור שאתפרנס מגלידה, לא הייתי מאמין", הוא צוחק. "הגלידה שלי רק מחומרים טבעיים לכן היא 'שוכבת' במכלים. אם היא 'עומדת' בצורת הר, יש שם חומרים".
"פרדיסו דל ג'לטו"; בעלים: אלברדו סווארד; במקור: מאיטליה; ערך מוסף: טעמים מפתיעים כמו גבינת גורגונזולה; בית לחם 3 ת"א
לצד טעמי גלידה קלאסיים כמו קפה, וניל, פיסטוק (תחרות קשה לאלברטו מפרדיסו) או סורבה תות, יש כאן גם כמה הפתעות כמו טירמיסו, או גלידת עוגת זאכר, מחווה למולדת הישנה, גלידת ליצ'י וג'ינג'ר מסוכר שיצר עם השף ישראל אהרוני. לצד הגלידות מציע שטפן גם כמה עוגות גלידה מצוינות כמו היער השחור או אייס מרינקנודל — טורט וניל עם קולי משמש וסמיפרדו שנטילי ורום, ומה שהוא פסגה לא פחות מרגשת מהגלידה — שטרודלים, שמושכים לכאן לא פחות מעריצים מהגלידה. במו אוזניי שמעתי את הגרמנית מתנגנת בחלל הנעים. ישבתי כאן לכוס קפה, פרוסת שטרודל וגביע גלידת פיסטוק מעולה ולא ידעתי את נפשי מרוב אושר.
"מיסטיק"; בעלים: מארק שטיקמן; במקור: מצרפת; ערך מוסף: בריוש ממולא גלידה ועוגות גלידה; דיזנגוף 138 ת"א
עוד צעידה קטנה ואתם במדרחוב נחלת בנימין ההולך ומשתחזר לשמחת העין והלב. מול פינת רחוב השומר ניצבת גלידריית "ארטה" שהיא אחת הגלידריות הטובות והמקוריות של תל אביב. מרקו קאמורלי וסיסי פגאני היו 20 שנה צוללנים מקצועיים. באי באלי שבו שהו באחד ממסעות הצלילה שלהם, הכירו עוד זוג איטלקי שהיו בעלי גלידרייה שם והכינו גלידה טבעית ללא חומרים מלאכותיים. כשחזרו לאיטליה השתלמו באקדמיית הגלידה הטבעית בטוסקנה (יש דבר כזה), ואחר כך נסעו לסיציליה ללמוד את סודות הגרניטה המקומית. לפני כמה שנים עלו לישראל וב־2015 פתחו את הגלידרייה שלהם. בארטה הם מציעים גלידות שמנת בטעמים קלאסיים כמו וניל, שוקולד (כמה וכמה סוגים. נסו את השוקולד תפוז) ולצידן הפתעות כמו גלידת עיזים, אגס ודבש, גלידת ורדים מקורמלים ואפילו גלידת לחם וחמאה. בין הסורבטים כדאי לטעום את סורבה השוקולד אצטקה או השוקולד עם הפלפל האנגלי. ויש גם גרניטות, הברד הסיציליאני — קפה, לימון, שקדים ומוחיטו. בקיצור, גן עדן.
"שטפן ג'לטו"; בעלים: שטפן מאכר; במקור: מאוסטריה; ערך מוסף: שטרודלים ועוגות אוסטריות קלאסיות; טשרניחובסקי 21 ת"א
אם תרחיקו עד דיזנגוף מחכה לכם מארק שטיקמן, עולה חדש מצרפת. "מיסטיק", הגלידרייה הצרפתית שלו, היא נקודת אור בין כל שלל הברים של הילדים ברחוב המתחדש. מארק מוכר כל טעם בנפרד באריזות שיקיות בנות חצי הקילו שלו. הטעמים מאוד קלאסיים, שוקולד, וניל מופלא ממש, עם תועפות וניל אמיתי, פיסטוק מהטובים שטעמתי, קפה, אגוזי לוז. יש גם סורבה מו מנגו וקוקוס. אבל הבונוס האמיתי, אם הגלידה הנהדרת לא מספיקה, הוא הבריוש הממולא בגלידה, שחיתות יוצאת דופן, ועוגות הגלידה המכונות כאן "דליס גלאסה". אלו הן בעצם שכבות של הפתעות. למשל זו הכוללת גלידת פיסטוק מעליה קראמבל עוגיות פיסטוק ומעל פיסטוקים ואגוזי לוז מקורמלים. אלוהים ישמור. הכל קורה בחנות מצוחצחת במיוחד, מעוצבת להפליא ובעיקר נעימה לאללה בכל הנוגע לשירות והגשה. אז מי אמר שגלידה אוכלים רק בקיץ. חוץ מזה בואו, עוד לא ממש חורף.